11:12 / 07.04.2024 Мир

Україна стала полігоном для Північної Кореї

Використання Росією північнокорейських ракет під час війни на Україну дає Пхеньяну рідкісний шанс випробувати свою зброю в бою і зробити висновки, які можуть покращити їхню ефективність.

Такі слова командувача Тихоокеанським флотом Збройних сил США Чарльза Флінна цитує Bloomberg.

«Це дає Північній Кореї можливість отримати цінну інформацію з технічних питань, процедур і самих боєприпасів. США уважно стежитимуть за розвитком подій», ‒ заявив американський генерал.

Флінн сказав, що його та інших найбільше непокоїть те, що Північна Корея зможе дізнатися про свою зброю те, «до чого вона не мала б доступу за відсутності конфлікту», як, наприклад, війна в Україні.

США, Південна Корея та інші країни звинуватили Північну Корею в тому, що вона відправила до Росії свої новітні балістичні ракети, здатні нести ядерну зброю, які можна легко приховати, швидко розгорнути, а також важко збити. Зображення, надані США, вказують на те, що це Hwasong-11  ‒ широкий клас балістичних ракет малої дальності, які можуть надійно вражати цілі з високим ступенем точності. Вони мають дальність польоту від 380 до 800 кілометрів і збільшують арсенал зброї, який може використовувати президент Росії Владімір Путін.

Північнокорейські ракети, відправлені до цього часу, схожі за розміром і динамікою польоту на російські ракети «Іскандер». Водночас американські системи протиповітряної оборони Patriot, які використовують українські військові, загалом є ефективними у протидії ракетам РФ

В обмін на ракети, яка оцінюється в кілька мільярдів доларів, Росія надає Північній Кореї продовольство, сировину і деталі для виробництва зброї. Це допомогло північнокорейському лідеру Кім Чен Ину підвищити продовольчу безпеку і далі розвивати свої системи озброєнь.

Флінн назвав триваючі випробування Північною Кореєю балістичних ракет такими, що викликають занепокоєння і дестабілізують ситуацію.

Підготувала: Ніна Петрович