22:21 / 06.04.2024 Мир

Лукашенко підписав закон про СМС-повістки до військкомату

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Білоруський диктатор олександр лукашенко підписав закон про поправки з питань забезпечення національної безпеки. Серед іншого він запроваджує можливість передачі повісток до військкомату по СМС.

Документ опубліковано на правовому порталі Білорусі. Закон був ухвалений нижньою палатою у лютому, верхньою палатою - у березні.

Закон дозволяє СМС-повідомлення про необхідність явки до військкомату. Оператори зв'язку повинні надавати на запит військкоматів дані про абонентські номери та забезпечувати їх оповіщення. Військовозобов'язковий повинен впродовж тижня повідомляти про зміну номера телефону.

Внесено й низку інших змін. Повістки зможуть вручати не лише співробітники військкомату, а й посадові особи організацій, визначених рішеннями місцевої влади.

Повістки можуть вручати не лише за місцем проживання, але й за місцем роботи або перебування. Максимальне покарання за ухилення від призову збільшено із двох до трьох років позбавлення волі.

Неявка на призовні заходи без поважної причини каратиметься штрафом до 30 базових величин замість п'яти (базова величина становить 40 білоруських рублів (475 грн). Максимальний штраф за порушення обов'язку з військового обліку збільшено з 3 до 25 базових величин.

Підготував: Сергій Дага