16:06 / 02.04.2024 Мир

У росії хочуть зняти з "Талібану" статус терористичної організації

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міністерство закордонних справ і Міністерство юстиції росії разом з іншими відомствами опрацьовують питання зняття з афганського руху "Талібан" статусу терористичної організації.

Як пише Meduza, фінальне рішення має ухвалити найвище політичне керівництво росії.

Раніше спеціальний представник президента росії з Афганістану Замір Кабулов повідомив агентству ТАСС, що рух "Талібан" запрошений на форум "Росія – Ісламський світ", який відбудеться з 14 до 19 травня в Казані.

BAGNET нагадує, що у росії афганський рух "Талібан" визнали терористичною організацією у 2003 році, коли його таким визнала Рада Безпеки ООН. Однак, російський диктатор Володимир Путін ще три роки тому заявляв, що "росія наближається до рішення" про виключення "Талібану" зі списку терористичних організацій, але за умови, що це зробить і ООН.

У липні 2021 року представники руху "Талібан" приїжджали до Москви на переговори. Після них глава МЗС сергій лавров сказав, що зроблені талібами заяви дозволяють говорити, що це "адекватні люди".

Довідка

Талібан (з мови пушту — студенти) — ісламістський рух в Афганістані, що виник у 1990-х роках після виведення з країни радянських військ. Від початку проповідував сувору форму сунітського ісламу. Ще до повного приходу до влади на підконтрольних територіях таліби встановлювали суворі тлумачення шаріату (законів ісламу), включно з розправами за їх порушення.

Підготував: Сергій Дага