23:29 / 30.03.2024 Мир

В Афганістані таліби забиватимуть жінок камінням за подружню зраду

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

В Афганістані таліби забиватимуть жінок камінням за подружню зраду. Про це у посланні західним країнам заявив  лідер руху Талібан Хайбатулла Ахундзад.

За його словами, у рамках продовження боротьби проти західної демократії уряд Афганістану офіційно відновить практику побивання камінням жінок до смерті за перелюб:

Ви кажете, що це порушення прав жінок, коли ми забиваємо їх камінням до смерті. Скоро ми запровадимо покарання за подружню зраду. Ми будемо пороти жінок публічно. Ми публічно забиватимемо їх камінням до смерті. Все це суперечить вашій демократії, але ми продовжимо це робити. Ми також говоримо, що захищаємо права людини - ми робимо це як представники Аллаха, а ви - як представники диявола.

Жіночі правозахисні організації Афганістану зустріли новину з жахом, але не з подивом. На їхню думку, зараз у країні скасуванні майже всі права жінок.

З моменту приходу до влади в 2021 році рух Талібан скасував конституцію Афганістану, що підтримується Заходом, і призупинив дію кримінального кодексу, замінивши ці документи на жорстку інтерпретацію фундаменталістських законів шаріату.

Крім того, таліби почали переслідувати жінок, які працювали за попереднього уряду суддями та адвокатами. Тоді Верховний суд Афганістану пояснив це тим, що жінки-судді не можуть продовжити роботу, оскільки до приходу талібів не носили хіджаб і не знали закони ханафізму (одна зі шкіл у суннітському ісламі).

Після приходу до влади в Афганістані у 2021 році таліби заборонили: чоловікам голити бороди, жінкам займатися спортом, водіям слухати музику та перевозити жінок без хіджабу, міняти жінок на речі та насильно видавати заміж.

Підготував: Сергій Дага