16:49 / 29.03.2024 Мир

Французька спецслужба рекомендувала скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі

Головне управління внутрішньої безпеки Франції (DGSI) рекомендувало скасувати церемонію відкриття літніх Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання зокрема викликані терактом у Підмосков’ї.

Про це повідомляє Europe 1.

Управління хоче уникнути сценарію скоординованої атаки в день відкриття Олімпійських ігор, перед світовими камерами. Основне занепокоєння спецслужби полягає у “поверненні до Франції масового тероризму, здійснюваного з використанням бойової зброї або таранів транспортних засобів”.

Джерело видання у DGSI зазначило, що нинішній формат церемонії відкриття надто ризикований. Тому спецслужби рекомендують перейти до альтернативного “плану Б”.

Як пише видання, загрозу церемонії відкриття можуть становити напади зі зброєю та терористи, які можуть використовувати вантажівки, щоб в’їжджати в натовп. Також розвідка попереджає про загрозу “сплячих” терористичних груп, які “активізуються віддалено з афганської зони”.

Слід зазначити, що після теракту у російському ТЦ “Крокус Сіті Хол” рівень терористичної загрози у Франції було підвищено до максимального. Розвідка активізувала перевірки громадян, які прибувають з Центральної Азії.

Нагадаємо, що Олімпійські ігри відбудуться в липні-серпні 2024 року. Росія і Білорусь не будуть брати участь у командних змаганнях. Однак Міжнародний олімпійський комітет допустив російських та білоруських спортсменів до Ігор 2024 року в Парижі у нейтральному статусі. Вони зможуть брати участь лише в особистих змаганнях, а не як частина команди.

Раніше керівник Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що рішення дозволити російським і білоруським спортсменам взяти участь на Олімпійських іграх 2024 року зумовлене тим, що у світі триває чимало воєн, але спортсмени все одно беруть участь у змаганнях.

Натомість Україна засудила рішення МОК про допуск росіян і білорусів до Олімпіади-2024. Україна пояснювала міжнародним партнерам та олімпійському комітету, що російські спортсмени мають такі самі паспорти, що й окупанти, які вбивають українців. А це означає, що вони несуть частину відповідальності за смерті українців.

Підготувала: Ніна Петрович