20:52 / 15.03.2024 Мир

Чергові військові злочини рашистів вивчатиме міжнародний суд

Незалежна міжнародна комісія ООН виявила нові докази систематичних катувань українських військовополонених в місцях позбавлення волі на території агресора, йдеться у доповіді оприлюдненій 15 березня. 

У доповіді основна увага приділяється тортурам українських військовополонених і описуються випадки жахливого поводження з ними в декількох місцях тримання під вартою у РФ. Заяви жертв розкривають жорстоке поводження, що завдає сильного болю та страждань військовополоненим під час їх тривалого тримання під вартою, – все це робиться з кричущою зневагою до людської гідності та призводить до тривалої фізичної та психічної травми.

Так, звіті зокрема зазначається, що один український військовослужбовець, який був узятий під варту і підданий тортурам російською владою в декількох місцях тримання під вартою, розповів про пережите у виправній колонії в місті Донський у Тульській області. Його там неодноразово піддавали тортурам і залишили напризволяще – з переламаними кістками, вибитими зубами і гангреною на травмованій нозі.

При цьому комісія повідомляє, що в більшості установ військовополонені зазнавали жорстокої процедури “приймання” з побиттями та ударами електричним струмом. Тортури відбувалися під час допитів, коли полонених допитували про українські збройні сили та їхні військові частини.

За словами полонених, особливо жорстоке поводження було застосовано до військовополонених, захоплених у Маріуполі або із західної України; до тих, хто не володів російською мовою; і в періоди, коли російські збройні сили втратили контроль над районами в Україні. До методів катувань, що періодично застосовувалися, належали жорстокі та неодноразові побиття різними інструментами по різних частинах тіла.

У доповіді також детально описуються випадки катувань сексуального характеру та погрози зґвалтування військовополонених-чоловіків. Так, колишні полонені-чоловіки повідомляли про погрози зґвалтування, небажані дотики під час інвазивних особистих оглядів і катування геніталій.

Окрім того, наголошується, що в декількох розслідуваних місцях ув’язнення умови тримання під вартою були нелюдськими або такими, що принижують гідність. Жертвам, здебільше, або відмовляли в медичній допомозі, або надавали її неадекватним чином.

“Жертви повідомили про жахливі страждання від голоду, і тому стали їсти черв’яків, мило, папір і залишки корму для собак, що призвело до різкого падіння ваги. У деяких місцях тримання під вартою доступ до душових і туалетів був обмежений, а в інших – лише отвір у підлозі слугував туалетом”, – йдеться у звіті.

Українські військові, які вижили після полону у руках “вагнерівців, дали свідчення про це. Боєць з 17-ї бригади ЗСУ розповів, як був свідком масового вбивства українських полонених. За його словами, тоді “вагнерівці” розстріляли 17 українських захисників і лише 2 з них вдалося вижити. Інший військовий розповів, що “вагнерівці” показали йому голови двох вбитих українців та погрожували відрізати йому голову також. Ці випадки не були винятком, а, скоріше, стали системним явищем.

Комісія представить свою доповідь Раді ООН з прав людини у Женеві у понеділок, 18 березня.

Підготувала: Ніна Петрович