16:32 / 13.03.2024 Мир

Кінець світу близько: п'ятеро фіналістів Пулітцерівської премії 2024 року використовували ШІ у своїй роботі

Учасникам премії в галузі журналістики вперше поставили вимогу повідомляти про використання ШІ.

П’ятеро із 45 фіналістів цьогорічної Пулітцерівської премії в галузі журналістики використовували штучний інтелект під час роботи над матеріалами. Про це повідомила Марджорі Міллер, яка входить до правління Пулітцера, поінформували в Niemanlab.

Пулітцерівська рада додала до критеріїв оцінювання в номінації «Журналістика» вимогу зазначати, чи використовували номінанти штучний інтелект під час своїх досліджень та підготовки публікацій. П’ятеро із 45 фіналістів повідомили, що використовували технологію у процесі дослідження, висвітлення теми або для розповіді про свої роботи.

Марджорі Міллер повідомила, що рада премії почала обговорювати політику щодо ШІ на початку 2023 року через зростання популярності генеративного штучного інтелекту й машинного навчання. Тоді, за її словами, до технології ставилися так, наче «диявол наближається».

Міллер зазначила, що підхід ради премії до ШІ з самого початку був пошуковим. За її словами, наміру встановити обмеження через використання штучного інтелекту не було, оскільки це перешкоджало б редакціям працювати з інноваційними технологіями.

У липні 2023 року професор Колумбійської школи журналістики Марк Хансен проводив для Пулітцерівської ради прискорений курс ШІ за допомогою кількох інших експертів галузі. Хансен хотів надати правлінню широку базу використання штучного інтелекту в редакціях. Він та інші експерти з ШІ створили для редакцій інформаційні відео про основи великих мовних моделей і випадки їх застосування в роботі.

Цьогоріч на присудження Пулітцерівської премії подано майже 1200 заявок. Список фіналістів та переможців буде оприлюднений 8 травня 2024 року.

Нагадаємо, команда Міністерства цифрової трансформації України разом з «Лабораторією цифрової безпеки» та Експертним комітетом із питань розвитку ШІ при Мінцифри розробила рекомендації для українських журналістів щодо відповідального та безпечного використання інструментів штучного інтелекту.

Рекомендації були створені в межах реалізації Дорожньої карти регулювання ШІ в Україні. Документ передбачає, що держава надасть бізнесу практичні поради, як підготуватися до майбутнього регулювання у сфері ШІ, і лише після цього буде ухвалено національне законодавство.

Підготувала: Ніна Петрович