23:58 / 11.03.2024 Мир

Важливий міжнародний суд очолить людина, яка видала ордер на арешт кремлівського діда

Судді Міжнародного кримінального суду на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду. Саме вона в березні минулого року видала ордер на арешт головного рашиста планети.

"Сьогодні, 11 березня 2024 року, судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду. Суддя Росаріо Сальваторе Айтала був обраний першим віцепрезидентом, а суддя Рейне Алапіні-Гансу - стала другим віцепрезидентом. Члени президії обираються строком на три роки, рішення негайно набуває чинності", -  повідомляє пресслужба МКС.

Сама ж Акане зазначила, що наразі для суду час потрібне стабільне керівництво, а також сказала, що вестиме переговори з країнами, які ще не ратифікували Римський статут.

"Для мене велика честь бути обраною моїми колегами-суддями на посаду голови Міжнародного кримінального суду (МКС). У цей непростий для суду час потрібне стабільне, співпрацююче та єдине керівництво. Я зосереджуся на сприянні діалогу між органами суду, захистом та представниками потерпілих, а також на зміцненні діалогу з державами-учасницями та державами, які ще не ратифікували Римський статут. Я також приділятиму пріоритетну увагу безпеці та добробуту персоналу суду", - заявила новообрана голова МКС.

Зазначається, що президентство, яке складається з голови та двох віцепрезидентів, відіграє ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва МКС загалом. Президія координує дії з іншими органами та шукає згоди прокурора з питань, що становлять взаємний інтерес.

Відповідно до Римського статуту, керівного договору МКС, президентство відповідає за належне управління судом, за винятком Офісу прокурора. Президія контролює діяльність Секретаріату та робить свій внесок у широкий спектр адміністративної політики, що впливає на загальне функціонування Суду. Крім того, він здійснює судовий перегляд певних рішень Секретаря та укладає угоди про співробітництво в рамках Суду з державами та міжнародними організаціями.

Підготувала: Ніна Петрович