12:05 / 11.03.2024 Мир

Франція має намір посилити допомогу Україні

Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне прокоментував в інтерв'ю La Tribune Dimanche свою зустріч у Вільнюсі зі своїми балтійськими та українськими колегами, щоб підтримати ідею про те, що іноземні війська можуть відправити в Україну для допомоги в таких сферах, як розмінування.

"Балтійські країни є найбільш вразливими, і їхні занепокоєння зростають зі збільшенням невизначеності, особливо через вибори у США. Звідси наше бажання створити сплеск мобілізації та підтримки України. Нам потрібно було додати цю стратегічну невизначеність по відношенню до РФ, щоб послати сильний сигнал, що ми залишатимемося єдиними", – зазначив Сежурне.

За його словами, всі європейці та союзники України сходяться на думці, що потрібно робити більше й краще. Він вказав, що сім країн, зокрема Франція, вже підписали двосторонні угоди про безпеку з Україною, а ще 25 країн перебувають у процесі підписання.

"Існує певна єдність у тому, що насправді, після двох років конфлікту, Росія стає все більш агресивною щодо нас. Всі погоджуються, що... було б набагато гірше, якби Україна розпалася або РФ перемогла. Тому Росія не повинна й не може перемогти", – додав Сежурне.

Він додав, що питання в тому, чи можуть союзники України змусити Москву припинити війну іншим способом, окрім як максимально підтримуючи Київ.

"Ми повинні говорити з РФ однією мовою – мовою балансу сил. Ми дуже наївно думаємо, що ми повинні встановлювати собі власні заборони, коли саме Росія порушує міжнародне право та намагається нав'язати, якою має бути зовнішня політика європейських країн", – зауважив Сежурне.

"Історія дає нам кілька прикладів того, в який глухий кут заводять стратегії відступу та слабкості. Ті, хто в травні 1939 року не хотів помирати за Данциг, лише стимулювали (диктатора нацистської Німеччини Адольфа) Гітлера. Хоча я вірю, що історія не повторюється, ми не повинні повторювати помилок історії", – резюмував глава МЗС.

Підготувала: Ніна Петрович