21:56 / 29.02.2024 Мир

Тіло Навального не хотіли нікуди везти

Соратники Олексія Навального заявили, що ритуальні агентства отримують погрози й жоден катафалк не погоджується везти тіло російського політика в церкву

Як пише Радіо Свобода, про це сказала речниця Навального Кіра Ярмиш.

"Спочатку нам не дали зняти похоронну залу для прощання з Олексієм. Тепер, коли має відбутися просто відспівування в церкві, ритуальні агенти повідомляють нам, що жоден катафалк не погоджується везти туди тіло", - розповіла Ярмиш.

"Усім водіям катафалків дзвонять невідомі люди та погрожують, аби тіло Олексія вони не забирали з моргу і нікуди не везли. Це чистої води божевілля", - зазначив інший соратник опозиціонера Леонід Волков.

Прощання з Навальним заплановано у церкві у московському районі Мар'їно, де він жив, а поховання – на Борисівському цвинтарі неподалік. Прихильників Навального запросили на прощання. Водночас у церкві, де має відбутися відспівування, розклеєно свіжі плакати про заборону аудіозапису та відеозйомки.

27 лютого Кіра Ярмиш заявила у соцмережі Х про те, що соратники Навального не можуть знайти приміщення для прощання.

"Відучора ми шукаємо приміщення, де можна провести прощання з Олексієм. Ми обдзвонили більшість приватних і державних ритуальних агентств, комерційних майданчиків і похоронних залів", - зазначила вона.

Ярмиш пояснила, що деякі агентства відмовлялись, аргументуючи це відсутністю вільного приміщення, інші ж прямо заявляли, що їм заборонили працювати з командою Навального.

"Десь кажуть, що приміщення зайняте. Десь відмовляються при згадці прізвища "Навальний". В одному місці нам прямо сказали, що ритуальним агентствам заборонили з нами працювати. Через добу пошуків приміщення для прощання немає", - наголосила речниця Навального.

Підготувала: Ніна Петрович