20:49 / 29.02.2024 Мир

Нідерланди можуть почати вимагати гроші з росіян за збитий МН17

Голова уряду Нідерландів Марк Рютте допустив, що країна може подати ще один позов до Росії про відшкодування всіх витрат, пов’язаних зі збиттям рейсу MH17 над Україною у липні 2014 року.

Голова нідерландського уряду, який ознайомився зі звітом напередодні публікації в четвер, наголосив, що це не полегшить страждання жертв і родичів аварії, але "ми можемо зробити крок назустріч справедливості".

"Наприклад, цей звіт може призвести до обґрунтованого позову про компенсацію в судовому процесі Нідерландів проти Росії", – додав він у Twitter (X).

Згідно зі звітом Рахункової палати Нідерландів, уряд країни станом на кінець 2022 року витратив понад 166 мільйонів євро на усунення наслідків катастрофи MH17. Ця сума охоплює зокрема витрати на репатріацію жертв та розслідування й притягнення їх до відповідальності винних.

У звіті наголошується, що після 2022 року Нідерланди понесли ще більше витрат у зв’язку з катастрофою MH17, і вони лише зростатимуть, бо родичі жертв потребуватимуть підтримки, продовжуватимуться вшанування пам'яті та меморіали, а також, серед іншого, можуть розпочатися нові судові провадження.

Підготувала: Ніна Петрович