20:23 / 29.02.2024 Мир

У Японії не надто переймаються ймовірним поверненням Трампа у президентське крісло

Країни по всьому світу готуються до того, що може означати повернення Трампа. Мало для кого це питання є більш важливим, ніж для Японії, яка вже давно шукає безпеки в союзі зі США.

Можливе друге президентство Трампа створить реальні виклики — від труднощів у пошуку лідера, який міг би ставитися до Трампа так само, як колишній прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, до того, як більш нестабільна, одностороння Америка може ускладнити життєво важливі питання регіональної дипломатії, зазначає Bloomberg.

Втім, повернення Трампа не обов'язково стане катаклізмом для Токіо. Це також не змінить напрямок зовнішньої політики, яка робить Японію більш необхідною для стабільності в Азії та в усьому світі.

Варто нагадати, що Японія пережила перше президентство Трампа у відносно хорошій формі. Безумовно, поведінка Трампа — приниження американських альянсів, відмова від торговельної угоди про Транстихоокеанське партнерство, коливання між конфронтацією та умиротворенням Північної Кореї, а також загравання зі світовими диктаторами — часто завдавала шкоди або ж просто вводила в оману. Існувала також двостороння напруженість щодо торгівлі та розподілу тягаря в американсько-японському альянсі. Але завдяки Абе, який створив мистецтво триматися подалі від поганої сторони Трампа, Токіо уникнув гучних скандалів, які мучили союзників США в Європі.

"Друге президентство Трампа, безумовно, не буде приємним для Японії; відродження неоізоляціонізму "Америка понад усе" відновить фундаментальні сумніви щодо лідерства США. Але головний рушій тісніших американсько-японських зв'язків — загострення конкуренції з Китаєм — збережеться незалежно від того, що станеться в листопаді", — повідомляє Bloomberg.

Звичайно, у разі перемоги Трампа виникнуть проблеми, і японські аналітики озвучили трійку ключових занепокоєнь. По-перше, цього разу управляти Трампом буде складніше, оскільки колишній прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, чия непересічна особистість і політичний статус зробили його гарною парою для Трампа, пішов у відставку з посади прем'єр-міністра у 2020 році, а у 2022 році його було вбито.

Підготувала: Ніна Петрович