18:48 / 29.02.2024 Мир

Американська горила відмовилася від свого дитинчати і йому знайшли інше маму (фото)

В американському зоопарку Форт-Ворта у вагітної горили розвинулася серйозна хвороба, через яку тварині довелося робити екстрений кесаревий розтин.

Як повідомляє Telegraph, дитинча народилося на п'ять тижнів раніше терміну і  у матері-горили Секані розвинулася прееклампсія – глибокий розлад функцій життєво важливих органів і систем, що найчастіше виникає на тлі наявних раніше захворювань: гіпертонії, хвороб нирок, печінки і жовчовивідних шляхів, ендокринних захворювань тощо.

При пологах ветеринарам допомогла команда гінекологів, які раніше не мали досвіду роботи з приматами.

У зоопарку повідомили, що Секані – 33-річна західна рівнинна горила, повністю одужала, її дитинча також почувається добре.

 
Зоопарк Форт-Ворта

Однак у Секані так і не розвинулися материнські інстинкти, тому доглядачам зоопарку довелося самим піклуватися про Джамілу. Персонал одягав спеціальні "костюми горили", щоб імітувати для неї відчуття волосся на тілі матері.

Джаміла – перша горила, яка народилася за допомогою кесаревого розтину за 115-річну історію зоопарку.

Експерти припустили, що "відмова матері від дитини" може бути результатом того, що дорослий примат не відчув "гормональних сигналів, пов’язаних із доношеними природними пологами".

Зоопарк Форт-Ворта

Повідомляється, що зараз працівники зоопарку тренують 24-річну горилу Грейсі бути прийомною матір'ю Джаміли.

Підготувала: Ніна Петрович