22:06 / 27.02.2024 Мир

Польська поліція та спецслужба грубо затримали українських журналістів і зіпсували їхні матеріали

Журналіста "УП" Михайла Ткача затримали у Польщі біля кордону із Білоруссю. Розслідувач разом з оператором знімав матеріал щодо транзиту продукції між польською державою та росією.

Про це поінформувало видання "Українська правда".

"Біля кордону Польщі з Білоруссю до нас під'їхали польські поліцейські й показали значок. Ми показали наші документи та журналістські посвідчення. Вони почали хапати наші камери, обшукувати. Далі нас привезли у комендатуру", — розповів Ткач.

За словами представника ЗМІ, близько 10 людей провели обшуки:

  • повикидали речі з машини на капот;
  • забрали всі картки пам'яті з камер;
  • відібрали телефони й документи.

"На допиті у комендатурі я повідомив, що ми журналісти і сказав, що знімаємо, як Польща торгує з росією через білорусь та як Польща торгує з білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з росії й білорусі в Польщу", — зазначив розслідувач.

Ткач додав: "Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Почали запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу працюємо над цією темою".

"Українська правда" вказує, що співробітників видання утримували в комендатурі щонайменше 4 години й лише потім відпустили після дозволу "зверху". Увесь цей час їм не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Представників ЗМІ допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби. Після того, як Ткачу з оператором повернули картки пам'яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені.

Під час обшуку правоохоронці спілкувалися виключно польською мовою, а у самій комендатурі представники спеціальної служби Польщі розмовляли з українцями англійською. Окрім цього, розпитували, чи будуть журналісти розповідати публічно, що їх затримували.

Головна редакторка "УП" Севгіль Мусаєва заявила, що ситуацію вдалося нормалізувати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі.