15:09 / 15.02.2024 Мир

Екоактивісти завішали фото "Народження Венери" Боттічеллі

Фото: Laura Lezza/Getty Images

Двоє активістів групи Last Generation 13 лютого прикріпили зображення про знищення довкілля до захисного скла на картині XV століття Боттічеллі "Народження Венери" в галереї Уффіці у Флоренції. Про це повідомляє France 24. 

Група Last Generation є студентським альянсом, його учасники вважають себе останнім поколінням перед переломним моментом у кліматичній ситуації на Землі. Фото, які прикріпили активісти до захисного скла полотна, зображують затоплене місто в Тоскані.

"Уряд продовжує вдавати, що поля не горіли в січні, що вода не буде проблемою цього літа, що будинки, зруйновані повенями, є випадковими подіями, а не людським вибором, — заявив один із протестувальників. – І замість того, щоб мати справу з цими реальними проблемами, він створює абсурдні закони".

Активістів негайно вивели із галереї. Приклеєні активістами зображення до захисного скла прибрали за 15 хвилин. Публічно галерея не реагувала на подію.

Екоактивісти та мистецтво

Last Generation почала мирні протести в Італії у 2022 році, перед виборами в країні. Під час цих протестів вони закликали політиків звернути більшу увагу на зміни клімату. Рух є міжнародним, він також представлений в Німеччині (Letzte Generation) та Австрії. Найчастіше учасники руху блокували дороги, вимагали зменшення викидів в атмосферу шляхом обмеження швидкості на автобанах до 100 км/год.

У січні італійський парламент підтримав закон, який збільшує відповідальність за нищення монументів та пам'яток культури. Це стало реакцією на хвилю кліматичних протестів в музеях Європи.

Очікується, що Італія буде виробляти значно більші викиди, ніж ті, які заплановані для її цілі до 2030 року, нещодавно заявила Європейська комісія.

Акція біля "Народження Венери" не перша для учасників Last Generation. У 2022-му двоє активістів приклеїли руки до захисного скла іншої картини Боттічеллі – "Весна" 1482 року, в цій же галереї Уффіці. У листопаді 2023-го відбувся прецедент на користь кліматичних активістів. Суддя у Флоренції виправдав активістів, які приклеїли руки до захисного скла картини Боттічеллі.

Підготував: Сергій Дага