22:00 / 14.02.2024 Мир

У США лякають невідомою загрозою

Голова Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер надав для ознайомлення всім членам Конгресу розвідувальну інформацію про "серйозну загрозу національній безпеці" – джерела стверджують, що загроза пов'язана з Росією, повідомляє телеканал CNN.

У середу Тернер надіслав своїм колегам по Конгресу лист, в якому зазначив, що йдеться про термінове питання "щодо дестабілізуючого іноземного військового потенціалу".

Одне з джерел телеканалу, яке бачило розвіддані, зазначило, що "насправді йдеться про дестабілізуючий російський потенціал, який викликає велике занепокоєння, про який нам нещодавно стало відомо".

У листі Тернер зазначив, що 13 лютого Комітет з питань розвідки Палати представників проголосував за надання певної інформації для ознайомлення законодавцям. 

За його словами, конгресмени мають час для ознайомлення з нею між середою і п'ятницею.

Тернер також закликав президента Джо Байдена розсекретити "всю інформацію, що стосується цієї загрози".

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що він особисто зв'язався з провідними законодавцями з комітетів з питань національної безпеки до того, як Тернер публічно попередив про "серйозну загрозу національній безпеці".

"На початку цього тижня я звернувся до "великої вісімки" (вісьмох лідерів Конгресу, які отримують інформацію щодо секретних питань розвідки), щоб запропонувати себе для особистого брифінгу з "великою вісімкою", і ми запланували брифінг для членів Палати представників "великої вісімки" на завтра", – сказав Салліван, який відмовився деталізувати характер загрози.

Він підкреслив, що адміністрація Байдена "пішла далі і більш творчо, більш стратегічно підійшла до розсекречення розвідданих в національних інтересах Сполучених Штатів, ніж будь-яка інша адміністрація в історії".

Підготувала: Ніна Петрович