21:12 / 14.02.2024 Мир

У російських послів виникли проблеми в балтійських країнах

Міністерства закордонних справ Латвії, Литви та Естонії викликали представників російських посольств у зв’язку з додаванням РФ політиків та держслужбовців країн до списку розшукуваних, пише "Настоящее время".

Відомо, що у списку таких політиків є міністр культури Литви Сімонас Кайріс, прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас і колишня очільниця Латвійського МВС Марія Голубєва.

МЗС Латвії викликало тимчасового повіреного у справах Росії, аби отримати пояснення щодо політиків, яких розшукує РФ, та проти яких вона "висунула політично мотивовані звинувачення".

Представник естонського МЗС висловив тимчасовому повіреному у справах РФ обурення щодо розшукувальних списків, у які включено імена офіційних осіб Естонії.

У МЗС Литви висловили протест представнику російського посольства, оскільки РФ почала розшукувати політиків та держслужбовців Литовської Республіки за рішення, які вони ухвалювали впродовж виконання службових обов’язків.

"Офіційні особи Російської Федерації офіційно підтвердили, що багато громадян Литви та інших іноземних держав, відповідальних за демонтаж пам'ятників радянським воїнам, включені до списку розшукуваних Російською Федерацією", - йдеться в повідомленні.

МЗС Литви підкреслює, що такі рішення Росії суперечать загальновизнаним нормам міжнародного права, демонструють неповагу до історичної пам'яті країни, а також дають зрозуміти, що РФ намагається фальсифікувати історію.

Литовське зовнішньополітичне відомство вимагає припинити політично мотивоване переслідування своїх громадян.

Підготувала: Ніна Петрович