08:30 / 12.02.2024 Мир

Ізраїль знайшов командний пункт ХАМАС у тунелі під штаб-квартирою ООН

Ілюстративне фото з відкритих джерел

ХАМАС мав командний тунель під штаб-квартирою ООН у Секторі Газа (UNRWA), повідомляє Reuters.

Армійські інженери провели репортерів іноземних ЗМІ через тунелі в UNRWA. Штаб-квартира UNRWA розташована в місті Газа.

Репортери увійшли до шахти поряд зі школою на периферії комплексу ООН і спустилися до викладеного бетоном тунелю. За словами підполковника армії, який проводив екскурсію, двадцять хвилин ходьби по задушній спеці, вузькому та місцями звивистому проходу привели їх під штаб-квартиру UNRWA.

Тунель, довжина якого, за словами військових, становила 700 метрів, а глибина — 18 метрів, подекуди подвоювався, утворюючи бічні кімнати. Там було офісне приміщення зі сталевими сейфами та кахельний туалет. Одна велика камера заповнена комп’ютерними серверами, інша – промисловими акумуляторними батареями.

За словами ізраїльських військових, електроенергія в тунелі подавалася саме зі штаб-квартири ООН.

ЦАХАЛ вважає, що це був один із центральних командних пунктів розвідки ХАМАСу, звідки вони керували здебільшого боями.

ХАМАС евакуювався та перерізав кабелі зв’язку, які проходять крізь підлогу підвалу штаб-квартири UNRWA.

У своїй заяві UNRWA повідомило, що звільнило штаб-квартиру 12 жовтня, за п’ять днів після початку війни, і тому “не може підтвердити чи іншим чином прокоментувати” ізраїльську знахідку.

ООН розпочало внутрішнє розслідування, а низка країн-донорів заморозила фінансування через звинувачення Ізраїлю минулого місяця в тому, що деякі з його співробітників одночасно є бойовиками ХАМАСу.

Палестинці звинуватили Ізраїль у фальсифікації інформації з метою заплямувати UNRWA, що забезпечує роботою 13 000 людей у Секторі Газа і вже багато років є рятівним колом для населення, яке залежить від допомоги. Агентство керує школами, клініками первинної медичної допомоги та іншими соціальними службами, а також розподіляє допомогу, описуючи свою діяльність як суто гуманітарну.

Підготував: Сергій Дага