12:56 / 07.02.2024 Мир

ХАМАС запропонувало мирну угоду, Байден назвав її "зухвалою", – Reuters

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Палестинське угрупування ХАМАС у вівторок, 6 лютого, надало свою відповідь на запропоновану угоду про припинення вогню в секторі Газа, що також передбачає звільнення заручників. Президент США Джо Байден назвав відповідь бойовиків "дещо надмірною".

У своїй заяві палестинці відреагували "в позитивному дусі, забезпечивши всеосяжне і повне припинення вогню, припинення агресії проти нашого народу, надання допомоги, притулку й відновлення, зняття облоги з сектора Газа і досягнення обміну полоненими", передає Reuters.

Високопоставлений представник ХАМАС Газі Хамад повідомив агентству, що угруповання прагне звільнити якомога більшу кількість палестинських ув'язнених в Ізраїлі.

Офіс прем'єрміністра Ізраїлю пізно ввечері у вівторок повідомив, що деталі відповіді палестинських бойовиків "ретельно оцінюються офіційними особами, які беруть участь у переговорах".

Натомість президент США Джо Байден хоч і визнав певні зрушення щодо угоди, але назвав реакцію ХАМАСу "дещо зухвалою", не уточнивши подробиць.

"Ми не впевнені, де це відбувається. Наразі тривають переговори", - сказав він у Вашингтоні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв обговорити відповідь ХАМАСу з ізраїльськими офіційними особами під час свого візиту до країни в середу.

"Попереду ще багато роботи, але ми продовжуємо вірити, що угода можлива і навіть необхідна", - сказав Блінкен на прес-конференції з прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Катару, шейхом Мохаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані.

Шейх Мохаммед назвав відповідь ХАМАСу загалом "позитивною", але відмовився повідомити будь-які подробиці.

Анонімний представник ХАМАС підтвердив агентству Reuters, що палестинський ісламістський рух не допустить звільнення заручників без гарантій, що війна закінчиться, а ізраїльські війська покинуть сектор Газа.

Запропонована угода була розроблена понад тиждень тому керівниками американської та ізраїльської розвідок на зустрічі з єгиптянами і катарцями, забезпечить звільнення решти заручників, які утримуються бойовиками в Газі, в обмін на тривалу паузу в бойових діях.

Наближені до переговорів джерела повідомили, що перемир'я триватиме щонайменше 40 днів, упродовж яких бойовики звільнять цивільних осіб з-поміж решти заручників, яких вони утримують. Наступними етапами будуть передача солдатів і тіл заручників в обмін на звільнення ув'язнених в Ізраїлі палестинців.

Підготував: Сергій Дага