09:08 / 07.02.2024 Мир

Президентка Грузії назвала російських мігрантів і туристів частиною "гібридної війни"

Фото: Саломе Зурабішвілі

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що масова російська міграція, яка розпочалася у 2022 році, "вписується у гібридну війну росії проти Грузії". Про це вона заявила, виступаючи у парламенті зі щорічною доповіддю "Про становище країни".

Масова російська міграція мала прямий вплив на грузинську економіку і збільшила залежність Грузії від російського капіталу та російських ринків.

Саломе Зурабішвілі згадала й інші "методи гібридної війни", які використовує москва:

  • відновлення прямих авіарейсів,
  • безперешкодний приїзд до Грузії високопосадовців ФСБ,
  • захід російського круїзного лайнера до порту Батумі,
  • передача грузинській церкві ікони з зображенням Сталіна.

Все це ставить за мету розпалювання ворожнечі та протистояння, а також створює загрозу дестабілізації.

Після початку у лютому 2022 року російського збройного вторгнення в Україну до Грузії з росії переїхали від 60 тис. до 100 тис. росіян.

Саломе Зурабішвілі обіймає посаду президента Грузії з 16 грудня 2018 року. Вона неодноразово публічно критикувала рішення уряду та підтримує Україну.

Згідно з Конституцією Грузії, президент має лише церемоніальні та представницькі функції. Реальна влада в країні належить прем'єр-міністру та уряду.

Нещодавно на посаду глави кабінету міністрів правляча партія "Грузинська мрія" (84 місця у парламенті за 150) та її лідер мільярдер Бідзіна Іванішвілі висунули кандидатуру Іраклія Кобахідзе, котрий неодноразово виступав за "прагматичні відносини" з росією.

BAGNET нагадує, у середині вересня грузинська влада заявила про підготовку "Євромайдану". 

За твердженням спецслужб, роль "ударної сили" була доручена "Єдиному національному руху Михайла Саакашвілі та іншим опозиційним партіям, а також прозахідним організаціям, активістів яких готують у спеціальних таборах на польсько-українському кордоні. 

Підготував: Сергій Дага