14:50 / 29.01.2024 Мир

Мер Амстердама запропонувала легалізувати кокаїн

Фото: Мер Амстердама Фемке Халсема

Мер Амстердама Фемке Халсема закликала врегулювати продаж та вживання кокаїну, щоб підірвати економіку злочинних угруповань. Про це вона заявила в інтерв'ю нідерландській газеті Het Financieele Dagblad.

Після публікації інтерв'ю голландські ЗМІ почали писати, що Халсема виступає за легалізацію наркотику. Через це канцелярія мера пояснила, що не йдеться про "необачну легалізацію".

Щодо кокаїну потрібно діяти за аналогією з канабісом, який декриміналізували для особистого використання, пояснили у канцелярії. Сама Фемке Халсема в інтерв'ю говорила, що суть її ідеї - зробити обіг кокаїну невигідним для дилерів.

"У Нідерландах та Бельгії вуличні ціни на кокаїн залишаються однаковими впродовж багатьох років. Таким чином, можна зробити висновок, що було докладено неймовірну кількість зусиль, які жодним чином не вплинули на ринок.

Зробимо висновок, що сотні років репресій принесли дуже мало результатів. Мабуть, люди потребують стимуляторів. І тому існує ринок", – сказала Халсема.

За словами мера Амстердама, 80% кримінальних розслідувань у країні припадають на злочини, пов'язані з наркотиками. У 2023 році нідерландські митники вилучили 60 тонн кокаїну. У 2022-му - 51 тонну. Найбільша кількість дурману, як зазначає Bloomberg, була виявлена в портах Роттердама та Вліссінгена.

Підготував: Сергій Дага