18:10 / 24.01.2024 Мир

Азербайджан не буде боротися за місце у ПАРЄ

Представники Азербайджану вирішили не робити спроб змінити заплановане рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про санкції проти країни.

Проєкт рішення ПАРЄ, затверджений моніторинговим комітетом, пропонує – як і пояснювала "ЄвроПравда" – не підтверджувати повноваження азербайджанської делегації. Це означає пропозицію позбавити Азербайджан права участі у роботі ПАРЄ на весь 2024 рік. Це безпрецедентна санкція для асамблеї щодо держав, яких звинувачують у порушенні принципів організації.

Представники Азербайджану або дружні до нього держави (як-от Туреччина) мали право запропонувати м’якшу санкцію у вигляді поправок для документа, але не використали цю можливість.

Єдину поправку –  і вона, найімовірніше, буде схвалена у залі – запропонували кілька авторитетних членів асамблеї, які є радше критичними щодо дій Баку. Ця поправка передбачає, що у разі доступу до запитуваних територій Азербайджану спостережних та моніторингових місій ПАРЄ санкції можуть бути зняті.

Азербайджан не лише відмовився від боротьби за зміну резолюції, а й зробив окрему письмову заяву від імені глави делегації країни Самада Сеїдова. Ця заява стала доповненням до тексту резолюції, і, відповідно, потрапила до членів ПАРЄ. У ній представник Азербайджану звинуватив асамблею у "глибоко вкоріненій упередженості проти Азербайджану", а претензії назвав "необґрунтованими і безпідставними".

Також заява натякає, що Азербайджан не зацікавлений у подальшій участі у Раді Європі.

У ній йдеться, що Азербайджан "вступив до РЄ з великою надією" на повернення окупованого Карабаху, а натомість "стикнувся зі скоординованою та зрежисованою кампанією з очорнення Азербайджану".

"Відмова ратифікувати повноваження нашої делегації стане серйозним ударом по авторитету ПАРЄ і Ради Європи в цілому, і відповідальність за його серйозні наслідки лежить на ініціаторах цього недалекоглядного кроку", – каже заява, не уточнюючи, які кроки і коли здійснить Баку.

Підготувала: Ніна Петрович