21:21 / 22.01.2024 Мир

В ЄС навчаться захищати Сувальський коридор

Литва та Польща готуються провести спільні військові навчання на Сувальському перешийку, або коридорі, чиє розташування робить його вкрай вразливим у разі теоретичної агресії рашистів.

Цю інформацію в спільному інтерв’ю Delfi підтвердили президенти обох країн Гітанас Науседа й Анджей Дуда.

"Я дуже радий, що президент Польщі справді щиро відгукнувся на бажання провести спільні навчання в цьому районі, який називається Сувальський перешийок", – сказав президент Литви.

Він додав, що обговорював із польським лідером імовірну дату навчань, які можуть відбутись у квітні.

Своєю чергою Дуда підкреслив, що Польща серйозно ставиться до оборони Сувальського перешийка і в цьому напрямку вже вжито заходів.

"Ми відновлюємо обороноздатність Польщі саме в східній частині нашої країни. Там створюються нові підрозділи… Ми посилюємо польську військову присутність, ми посилюємо охорону кордону", – сказав президент Польщі.

Про проведення спільних польсько-литовських навчань стало відомо напередодні під час візиту Дуди до Вільнюса, але точний час і місце їхнього проведення не уточнювалися.

Сувальський коридор – ділянка кордону Литви та Польщі 100 кілометрів завширшки, яка на заході межує з Калінінградською областю Росії, а на сході – з Білоруссю. У разі гіпотетичної війни Росії важливо було б швидко захопити Сувалькський коридор, аби відрізати союзникам по НАТО шлях по суші до країн Балтії.

Повідомили: Ніна Петрович