10:05 / 19.01.2024 Мир

Президент Латвії закликав громадян бути готовими до війни з рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що президент рф володимир путін одержимий ідеєю відновлення російської імперії. Він вважає, що латвійці мають бути готові до гібридної війни. Про це повідомляє Delfi.

Латвійський лідер зазначив, що російська пропаганда вказує на те, що Путін мріє про відновлення російської імперії такою, якою вона була в 19-му – початку 20 століття. Він вважає, що Латвія має бути готовою до гібридної війни.

Також президент нагадав, що Канада очолює у Латвії бойову групу розширеної присутності, яку планується збільшити до рівня бригади. До неї входять солдати країн-союзників, зокрема Польщі.

"Ми бачимо і спроби використовувати нові технології, наприклад, штучний інтелект. Це перша кібервійна. Я можу погодитися з людьми, які багато говорили про те, що наша перша лінія оборони — це Україна. Ми краще дякуватимемо українцям, які воюють, чим, можливо, їм довелося б дякувати нам", — сказав Рінкевичс.

BAGNET нагадує, раніше в латвійській спецслужбі зазначали, що кремль уже давно використовує тему прав російськомовних для реалізації своїх політичних інтересів. Вона ж стала одним із приводів початку вторгнення в Україну.

На онлайн-засіданні Ради з прав людини при президентові рф путін пригрозив Латвії негативними наслідками "всередині країни" через її нинішню політику щодо місцевих російськомовних. Ця заява зроблена на тлі ескалації російської пропаганди проти країн Балтії.

Підготував: Сергій Дага