16:34 / 02.01.2024 Мир

У Польщі ліквідували міністерство освіти

У Польщі з 1 січня 2024 року набула чинності постанова про ліквідацію Міністерства освіти і науки, а також окреме рішення про створення двох нових міністерств – національної освіти та науки і вищої освіти, пише РАР.

Згідно з рішеннями, підрозділи колишнього Міністерства освіти і науки Польщі, які займалися питаннями освіти й виховання, включені до складу Міністерства національної освіти.

Натомість підрозділи, які займалися вищою освітою і наукою, включені до складу Міністерства науки і вищої освіти Польщі.

Ця структурна перебудова відбулась після приходу до влади нового польського уряду на чолі з Дональдом Туском, де з’явились два окремі портфелі, відповідальні за освіту й науку. 13 грудня 2023 року міністром освіти призначили Барбару Новацьку, а міністром науки – Даріуша Вєчорека.

Міністерство освіти і науки в Польщі було створене 1 січня 2021 року шляхом злиття двох міністерств: Міністерства національної освіти та Міністерства науки і вищої освіти. Тоді його очолив Пшемислав Чарнек, який раніше одночасно був головою обох відомств.

Підготувала: Ніна Петрович