16:57 / 29.12.2023 Мир

Протягом року російські літаки близько 300 разів провокували сили НАТО

У 2023 році військово-повітряні сили НАТО в Європі понад 300 разів піднімались у повітря для перехоплення російських військових літаків, які наближались до повітряного простору Альянсу, причому більшість перехоплень відбувалась над Балтійським морем.

На східному фланзі НАТО російські військові літаки вже давно не передають транспондерний код, що вказує на їхнє місцезнаходження і висоту, не подають план польоту і не спілкуються з диспетчерами повітряного руху. Переважна більшість повітряних контактів між літаками НАТО і російськими літаками були безпечними і професійними.

Порушення повітряного простору НАТО російськими військовими літаками залишались рідкісними і загалом нетривалими, зазначили в Альянсі.

"Війна Росії проти України створила найнебезпечнішу ситуацію з безпекою в Європі за останні десятиріччя", – заявив виконувач обов'язків речника НАТО Ділан Вайт.

"Винищувачі НАТО цілодобово чергують, готові піднятися в повітря в разі підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору наших членів Альянсу. Патрулювання повітряного простору є важливим засобом, за допомогою якого НАТО забезпечує безпеку наших членів", – додав він.

Після вторгнення РФ в Україну НАТО значно посилив свою протиповітряну оборону на східному фланзі, в тому числі за рахунок збільшення кількості винищувачів, спостережних літаків і наземних засобів протиповітряної оборони.

Підготувала: Ніна Петрович