14:50 / 27.12.2023 Мир

Іран має потрібну кількість урану для створення ядерної бомби, – МАГАТЕ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Міжнародному агентстві з атомної енергетики (МАГАТЕ) заявили, що Іран збільшив виробництво високозбагаченого урану, скасувавши попереднє скорочення видобутку в 2023 році. Цього достатньо для виробництва ядерної зброї. Про це повідомили в Reuters.

Іран збагачує уран до 60%, що наближається приблизно до 90%, необхідних для виробництва зброї. Це відбувається на пілотному заводі зі збагачення палива у розгалуженому комплексі в місті Натанз і на заводі “Фордо” у горах.

Як повідомляє МАГАТЕ, до уповільнення темпів роботи ці заводи збагачували уран до 60% зі швидкістю близько 3 кг на місяць.

У виданні наголосили, що згідно з теоретичним визначенням, близько 42 кг урану, збагаченого до 60% є кількістю, за якої не можна виключити створення з нього ядерної бомби.

Агентство підтверджує, що з кінця листопада 2023 року швидкість, з якою Іран виробляє уран, збагачений до 60% за U-235, на цих двох об’єктах разом узятих, зросла приблизно до 9 кг на місяць.

За умови подальшого збагачення у подібному темпі, Іран зможе накопичити достатню кількість урану для створення трьох ядерних бомб. При цьому Іран заперечує, що прагне створити ядерну зброю.

Інспектори МАГАТЕ вперше помітили зміну у виробництві на “Фордо” 25 листопада. У звіті зазначили, що темпи виробництва повертаються до рівня, який був до уповільнення.

МАГАТЕ наголосили, що спостерігали збільшення рівня виробництва в Натанзі 27 листопада й продовжили перевірку обсягу видобутку урану 19 та 24 грудня.

BAGNET нагадує, що 24 грудня військово-морський флот Ірану прийняв поставку крилатих ракет з дальністю 1000 км, а також розвідувальних вертольотів, повідомляють державні ЗМІ.

Підготував: Сергій Дага