12:12 / 21.12.2023 Мир

РФ отримує підсанкційні товари через Китай, Туреччину і Марокко

Ілюстративне фото з відкритих джерел

росія й надалі отримує практично все необхідне технологічне обладнання та компоненти, на постачання яких накладені санкції. Зокрема, рф використовує мережу торговців у Китаї та перевалку у портах Марокко та Туреччини. Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Після запровадження санкцій рф почала закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочипи через мережу посередників у КНР, Марокко та Туреччині.

Про це стало відомо через витік 4200 електронних листів російських чиновників, записи розмов співробітників російських компаній та торгові документи. З цих документів випливає, що частина підсанкційного обладнання і компонентів, що закуповується росією, постачається через марокканський порт Танжер-Мед.

Там продукція західних компаній, зокрема Cisco, HP, Juniper, Ericsson і Nokia, перевантажується на інші судна і далі прямує до рф. Аналогічна схема здійснюється у портах Туреччини, зазначає газета.

Товари, що отримують таким чином, відкрито продаються в російських інтернет-магазинах. Протягом 22 місяців з початку війни росія загалом, як і раніше, отримувала технології, необхідні їй для підтримки економіки.

Після запровадження санкцій були збої у торгівлі, але російські постачальники швидко знайшли лазівки та обхідні шляхи. При цьому не спостерігається великих складнощів у постачанні практично жодного комерційного обладнання, включаючи телекомунікаційне, системи спостереження, мікрочіпи, системи озброєння та дрони, пише NYT.

Підготував: Сергій Дага