17:53 / 20.12.2023 Мир

В уряді Макрона побоюються посилення відповідальності мігрантів

Парламент Франтції ухвалив імміграційний законопроєкт, жорсткі норми якого призвели до занепокоєння лівого крила депутатів партії Емманюеля Макрона, повідомляє Reuters.

Більш жорсткі правила – міграційні квоти, ускладнення отримання громадянства дітьми іммігрантів та затримка доступу мігрантів до соціальних виплат – включили до законопроєкту, щоб заручитися підтримкою правих депутатів для його ухвалення, що не сподобалось лівим законодавцям президентської партії.

Десятки з них або утрималися, або показали великий палець вниз під час голосування. Крім того, з'явилися повідомлення про можливу відставку міністрів.

Зокрема міністр охорони здоров'я Орельєн Руссо заявив Le Monde, що подасть у відставку на знак протесту проти нового закону, сказавши, що "не може захищати цей текст".

Водночас депутат від Бретані Жан-Шарль Ларсоннер заявив в інтерв'ю радіо France Bleu, що виходить з центристської групи "Горизонти", яка входить до партії Макрона, заявивши, що закон порушує "республіканські цінності".

Навіть голова Національних зборів Франції – нижньої палати парламенту – Яель Браун-Піве, яка проголосувала за законопроєкт, сказала BFM TV, що вона "страшенно стурбована" деякими його положеннями, зокрема, затримкою доступу до соціальних виплат для мігрантів з дітьми.

Втім, прем'єр-міністерка Елізабет Борн заявила, що законопроєкт є відповіддю на занепокоєння французів щодо безпеки та імміграції, а також відкинула розмови про кризу в таборі Макрона.

Вона сказала, що уряд звернеться до Конституційної ради з проханням переглянути прийнятий законопроєкт, що дає можливість скасувати деякі з більш жорстких заходів, якщо вона вважатиме їх неконституційними.

Підготувала: Ніна Петрович