00:07 / 20.12.2023 Мир

У Польщі викрили шпигунську групу, до якої входили громадяни України: вели спостереження за військовими об'єктами та критичною інфраструктурою

Польський суд у вівторок, 19 грудня, визнав винними 14 членів шпигунської групи - громадян росії, білорусі та України- які працювали на москву та готували диверсії, у тому числі, спрямовані проти України, пише AFP.

Їх звинувачували зокрема, у підготовці сходження з колій потягів, що перевозили допомогу в Україну, спостереженні за військовими об'єктами та критичною інфраструктурою в країні-члені Північноатлантичного альянсу (НАТО).

Зокрема, вони спостерігали за контрольно-пропускними пунктами на кордоні з Україною та основними залізничними шляхами, якими перевозили зброю та гуманітарну допомогу. До завдань шпигунів також входило розповсюдження агітаційних матеріалів, що розпалювали ненависть до українського народу.

Серед засуджених російський хокеїст польського клубу "Zaglebie Sosnowiec", якого, за даними ЗМІ, звати Максим Сергєєв. Також у шпигунську групу входили двоє українських юристів, політолог, учитель французької мови, технік-фармацевт і інженер-програміст, зазначає Rzeczpospolita.

За даними слідства, учасники групи отримували завдання через месенджер Telegram, а оплату - у криптовалюті. Польські ЗМІ повідомляли, що їм платили від 300 до 10 тисяч доларів.

Засуджені визнали провину та пропустили судове засідання, тому вирок їм виносили заочно. Ще двох підозрюваних у шпигунстві судитимуть окремо, оскільки вони відмовилися визнавати провину.

Підготувала: Ніна Петрович