15:25 / 14.12.2023 Мир

Американські можновладці зробили крок до імпічменту Байдена

Контрольована республіканцями Палата представників США проголосувала в середу, 13 грудня, за офіційний дозвіл на поточне розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена, пише Reuters. 

Серед республіканців голоси розділилися 221 проти 212 на користь дозволу на розслідування, яке мая з’ясувати, чи отримав Байден неправомірну вигоду від закордонних ділових угод свого 53-річного сина Хантера Байдена. Перед цим молодщий Байден відмовився дати свідчення в закритому режимі.

Зазначається, що Білий дім відхилив розслідування як необґрунтоване фактами та політично мотивоване. Байден готується до можливого реваншу на виборах 2024 року зі своїм попередником-республіканцем Дональдом Трампом. Трамп став першим президентом в історії США, якому двічі оголошено імпічмент, і зараз він готується до чотирьох майбутніх кримінальних процесів.

Цим розслідуванням майже напевно не вдасться усунути Байдена з посади. Навіть якщо Палата представників проголосує за імпічмент президенту, тоді Сенат повинен буде проголосувати за засудження його за звинуваченнями двома третинами голосів — майже неможливе в палаті, де колеги Байдена-демократи мають більшість 51-49 голосів.

Підготувала: Ніна Петрович