22:33 / 27.11.2023 Мир

Фінляндія готова відгородитися від росіян

Фіни можуть повністю закрити кордон з росією, в разі необхідності.

Як повідомляє Helsingin Sanomat, перед прийняттям рішення пропозиція має пройти юридичний нагляд канцлера юстиції або заступника канцлера юстиції.

Минулого тижня уряд Фінляндії намагався повністю закрити східний кордон. Тоді віце-канцлер юстиції зупинив пропозицію уряду посилити обмеження на східному кордоні, оскільки це не захищало б належним чином можливості подання прохання про притулок.

За словами заступника канцлера юстиції Мікко Пуумалайнена, документи, підготовлені Міністерством внутрішніх справ, не містили достатніх гарантій того, що рішення збереже справжню та ефективну можливість звернутися за міжнародним захистом, гарантовану Конституцією, законодавством ЄС, Європейською конвенцією про Права людини та інші договори з прав людини.

Ще минулого тижня в уряду було сильне політичне бажання повністю закрити східний кордон для шукачів притулку. Уряд досі дотримується думки, що на операцію впливу росії необхідно відповідати жорсткими заходами.Уряд закінчив закриттям усіх інших пунктів пропуску, крім Раджа-Йосепіна, який є найпівнічнішим пунктом пропуску на східному кордоні. У суботу туди приїхало 55 осіб з росії, у неділю – кілька людей.

Прем'єр-міністр Петтері Орпо (Кок) у неділю заявив, що уряд може закрити весь східний кордон, якщо це необхідно. За словами Орпо, уряд хоче покласти край російській владі, яка допомагає людям дістатися фінського кордону.

Також, у неділю, міністр фінансів і голова Basic Finns Рійка Пурра закликав закрити весь східний кордон.

"У нас немає інших варіантів. Жодні суперечки на кордоні не допоможуть. Контроль законності розбереться в ситуації з точки зору національної безпеки і дасть можливість закрити весь кордон. Але якщо ні, все одно має бути прийняте політичне рішення", – заявив він.

Тому Пурра зазначив, що уряд має прийняти рішення, навіть якщо офіс канцлера юстиції, який контролює дії уряду, не бачить правової основи для цього.

Закон про прикордонну службу було переглянуто влітку 2022 року. На підставі його 16-го розділу Уряд може прийняти рішення про закриття пункту пропуску або обмеження транскордонного руху на певний період або до подальшого повідомлення, якщо закриття чи обмеження необхідна для боротьби з серйозною загрозою громадському порядку, національній безпеці чи здоров'ю населення.

На тих самих підставах Уряд Фінляндії може прийняти рішення зосередити звернення про міжнародний захист на одному або кількох пунктах пропуску, якщо це необхідно.

Підготувала: Ніна Петрович