14:31 / 27.11.2023 Мир

Запас армійських складів виснажився, Чехія надаватиме ліцензії на експорт, – Міноборони

Фото: Яна Чернохова/mocr.army.cz

У Чехії залишилось мало зброї на складах, однак країна продовжить оформлювати відповідні ліцензії на експорт військових матеріалів в Україну. Про це заявила міністр оборони Чехії Яна Чернохова,  повідомляє Radio Prague International.

За її словами, запас чеських армійських складів виснажився і там уже залишилося не так багато військової техніки, як хотілося б, яку Чехія могла б відправити до України.

Водночас продовжують оформлюватися відповідні ліцензії на експорт військових матеріалів, тож необхідна техніка та боєприпаси, вартість яких обчислюється десятками мільярдів крон, продовжують постачатися з Чехії до України завдяки зусиллям приватних компаній та різноманітних донаторів.

Глава Міноборони Чехії нагадала, що цього року понад 4 тисячі українських військових пройшли навчання на території Чехії або в Польщі за участю чеських інструкторів. Чехія продовжить надання такого роду допомоги ЗСУ.

За словами Чернохової, у Чехії є вільні виробничі потужності для випуску необхідних Україні видів озброєння, про що знають приватні фірми і партнери за кордоном. Наприклад, через Чехію на данські гроші було відправлено майже 50 БМП, 2500 пістолетів, 7000 автоматів, 500 ручних кулеметів і 500 снайперських гвинтівок.

Раніше BAGNET повідомляв, що чехи та словаки зібрали понад €400 тис. на вертоліт Black Hawk для України.

Підготував: Сергій Дага