13:34 / 24.11.2023 Мир

Інтенсивні бойові дії у секторі Гази триватимуть щонайменше два місяці, – Галант

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант назвав тимчасове перемирʼя з палестинським рухом ХАМАС у секторі Гази коротким перепочинком, після якого інтенсивні бої поновляться. Про це повідомляє Haaretz.

Так, під час зустрічі з ізраїльськими військовими, Галант зауважив, що "це буде короткий перепочинок, після якого інтенсивні бої продовжаться. Очікується ще щонайменше два місяці боїв".

Міністр також підкреслив, що продовжувати бої необхідно для звільнення заручників. Він вважає, що ХАМАС не відпустить їх без тиску.

BAGNET нагадує, що у середу, 22 листопада, Кабінет міністрів Ізраїлю ухвалив угоду з ХАМАСом. Вона передбачає звільнення 50 громадян Ізраїлю, переважно жінок і дітей, групами по 12-13 осіб на день. В обмін на це Ізраїль вперше після початку війни погодився на припинення вогню щонайменше на чотири дні.

Зазначається, що угода, яку погодили після переговорів за посередництва Катару, Єгипту та США, включатиме відвідування Червоним Хрестом заручників і доставлення їм ліків. Це також означало б, що сотням вантажівок, що перевозять гуманітарні, медичні вантажі та паливо, дозволять в’їхати до Гази, тоді як Ізраїль припинить усі повітряні місії над південною частиною Гази та збереже щоденне шестигодинне вікно без польотів на півночі.

Перемир’я розпочалось у п’ятницю, 24 листопада, о 7 ранку за місцевим часом. Цього дня, о 16:00 за місцевим часом, бойовики ХАМАС мають звільнити тринадцять жінок і дітей. Очікується, що Ізраїль у відповідь відпустить палестинських в’язнів.

Підготував: Сергій Дага