14:31 / 24.11.2023 Мир

Політика Орбана призвела до того, що Угорщина втратила право бути в ЄС - ЗМІ

Фото: AFP/east news

Майже десять років тому прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про свій намір перетворити країну в "неліберальну державу", ґрунтовану на "національних" цінностях і спрямовану на такі країни, як Китай, Індія, росія та Туреччина.

У своїй колонці для Bloomberg Марк Чемпіон вказує, що Угорщина зараз не може бути визнана демократією в повному значенні цього слова. Як єдиний член Європейського Союзу, Freedom House, американська некомерційна організація, класифікує її як частково вільну.

Ще однією частиною стратегії Орбана, яку він висвітлив у своєму виступі перед етнічними угорцями в Румунії в 2014 році, було визначення Угорщини як неліберального образу для інших країн ЄС. Якщо ця мета буде досягнута, ЄС може змінити свій характер з організації, яка запобігає виникненню націоналістичних автократій, на організацію, яка їх підтримує та фінансує.

В цьому відношенні Орбан досі має найменший успіх, і саме тут ЄС може та повинен зробити все можливе, щоб прем'єр Угорщини зазнав невдачі. Це завдання стало ще більш актуальним після приголомшливої перемоги ультраправого законодавця Геерта Вілдерса на виборах у Нідерландах минулого місяця.

Останнім часом Орбан втратив свого єдиного союзника на урядовому рівні в боротьбі за те, щоб зробити ЄС безпечним для керованої демократії, системної корупції та дискримінації, оскільки польська партія "Право і справедливість" програла вибори. Тим часом володимир путін, на якого Орбан орієнтується, зазнав військової поразки в Україні та був відрізаний від європейських ринків. Економіка Туреччини ледь уникнула катастрофи через неортодоксальні експерименти президента Реджепа Тайіпа Ердогана у галузі монетарної політики, а розвиваючийся ринок Китаю зазнав труднощів.

Раніше BAGNET повідомляв, що Віктора Орбана знову обрали президентом партії "Фідес", що було передбачувано, оскільки інші кандидати не отримали достатню підтримку делегатів.

Підготував: Сергій Дага