14:31 / 22.11.2023 Мир

ПВК "Вагнера" хоче передати системи ППО бойовикам Хезболли, – Кірбі

Фото: Getty Images

Білий дім заявив у вівторок, 21 листопада, що російська приватна військова компанія (ПВК) "Вагнера" планує поставити систему ППО ліванським бойовикам Хезболли або режиму в Тегерані в рамках "безпрецедентного оборонного співробітництва" між двома противниками США.

Про це заявив журналістам офіційний представник Ради національної безпеки Джон Кірбі, слова якого наводить AFP.

"Наша інформація… вказує на те, що Вагнер за вказівкою російського уряду готувався надати засоби ППО або Хезболлі, або Ірану", – сказав він.

Раніше цього місяця газета Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських чиновників повідомила, що ПВК "Вагнера" готується до постачання російського самохідного зенітно-ракетного комплексу "Панцир-С1".

Компанію "Вагнер", що фінансується Кремлем, повернули до ладу після невдалого заколоту в червні, який становив найбільшу загрозу для правління президента володимира путіна.

"Ми, безумовно, готові використовувати наші санкційні повноваження в боротьбі з тероризмом проти російських фізичних або юридичних осіб, які можуть здійснювати ці дестабілізувальні перекази", – сказав Кірбі.

Він додав, що Іран "розглядає можливість надання росії балістичних ракет для використання в Україні в обмін на цю підтримку".

У Вашингтоні також попередили про поглиблення військових відносин між Москвою і Тегераном, які Кірбі назвав “очевидно шкідливими для України, безумовно шкідливими для сусідів Ірану і, відверто кажучи, шкідливими для міжнародного співтовариства”.

BAGNET нагадує, у вересні міністр оборони росії сергій шойгу відвідав Іран з офіційним візитом, який був охарактеризований як "важливий крок" у розвитку військового співробітництва між союзниками.

Обидві країни перебувають під дією міжнародних торгових санкцій і встановили тісні зв’язки в низці галузей.

Підготував: Сергій Дага