17:25 / 17.11.2023 Мир

Американські політики забажали одночасного надання грошей для України та на свої кордони

Республіканці у Конгресі погрожують заблокувати виділення допомоги Україні, якщо вона не включатиме рішення щодо безпеки американських кордонів, це повідомляє Politico з посиланням на джерела у Конгресі.

Як йдеться у матеріалі, це означає, що запит президента Джо Байдена на 60 мільярдів доларів для Києва тепер залежить від складної та делікатної боротьби за політику щодо безпеки південного кордону США.

За даними джерел, шість основних учасників переговорів ведуть суперечку щодо підвищення стандартів для отримання притулку в США, де республіканці вважають, що це є необхідною умовою для надання допомоги Україні, тоді як демократи поки що не погоджуються на це.

За словами особи, знайомої з переговорами, що тривають, ці дискусії в середу були позитивними. Сенатори планують їх продовжити під час канікул на День подяки.

Втім, лідери Сенату кажуть, що попереду ще довгий шлях. Зокрема голова судового комітету Сенату від демократів Дік Дурбін вважає, що учасники дискусії перебувають на дуже попередній стадії.

Автори матеріалу вказують, що це ознака того, що допомога Україні та Ізраїлю зараз під загрозою, як ніколи. Наступний дедлайн для ухвалення законопроєктів настає лише в січні 2024 року, а це означає, що додаткові видатки не можуть бути прив'язані до законопроєкту про фінансування до кінця року.

Республіканці розповіли виданню, що багато демократів все ще чинять опір їхнім зусиллям щодо реформування стандартів надання притулку як єдиного способу розблокувати допомогу Києву.

Республіканці заявили Politico, що якщо демократи спробують зробити спробу ухвалити допомогу Україні без угоди щодо кордону, вони його провалять. Водночас деякі законодавці висловили сумнів, що в результаті переговорів щодо кордону буде взагалі досягнута угода.

Підготувала: Ніна Петрович