18:48 / 15.11.2023 Мир

У Лондоні скасували виставку китайського художника-дисидента за конспірологічне розуміння американо-арабсько-ізраїльських відносин

Галерея Lisson Gallery призупинила на невизначений термін виставку нових робіт китайського художника й активіста Ай Вейвея, яка мала відкритися в Лондоні цього тижня.

Про це 14 листопада повідомило видання The Art Newspaper.

У вже видаленому твіті митець пов'язав переслідування єврейського народу з арабським світом, підкреслюючи фінансовий і культурний вплив єврейської громади в США. Художник також торкнувся щорічного пакета допомоги Ізраїлю в розмірі 3 мільярдів доларів, назвавши його "значною інвестицією".

Представник галереї заявив, що після тривалих обговорень з Ай Вейвеєм обидві сторони погодилися, що нинішні обставини не сприяють презентації робіт, а також у заяві інституції йдеться про недоречність участі в будь-яких дебатах, що характеризуються як антисемітські або ісламофобські, "особливо в той час, коли зусилля повинні бути зосереджені на припиненні страждань на ізраїльських і палестинських територіях".

У відповідь на рішення галереї художник опублікував власну заяву, в якій стверджував, що виставка була "фактично скасована" і що він відстоював важливість висловлення різноманітних думок, навіть тих, які вважаються неправильними: "Я завжди вважав свободу слова цінністю, за яку варто боротися і про яку варто дбати, навіть якщо це приносить мені різні нещастя".

Підготувала: Ніна Петрович