14:31 / 10.11.2023 Мир

В Японії з'явився новий острів внаслідок виверження підводного вулкана (фото)

Фото: Setsuya Nakada

В Японії виник новий острів внаслідок нещодавнього підводного виверження вулкана. Він розташований поблизу узбережжя Іводзими, що знаходиться приблизно за 1200 кілометрів на південь від Токіо. Про це повідомляє Japan Times.

Нова земельна територія є частиною островів Огасавара і складається переважно з гірських порід, утворених під час виверження, що відбулося на північ від місця початку активності вулкана. За висновками Інституту дослідження землетрусів Токійського університету, новий острів може збільшитися у розмірах, якщо вулканічна активність буде продовжуватися.

Слова Сецуя Накада, почесного професора вулканології Токійського університету, вказують на те, що магма, яка раніше вивергалася під водою, відома як фреатомагматичне виверження, в області Іводзими, стала твердіти під поверхнею у вигляді каменю.

Однак після виверження, яке відбулося 30 жовтня, сконсолідована магма, що накопичилася, почала виходити на поверхню, що призвело до формування нового острова, каже Накада, він відвідав цю територію.

Територія, що складається з куп пемзи, легко піддається руйнуванню. Однак, за словами Накади, при тривалій вулканічній активності, є висока ймовірність того, що новий острів може залишитися, оскільки потоки лави допоможуть йому зафіксуватися.

"Області, де немає лави, можна зіскребти. Тому, якщо все більше лави вийде назовні і покриє цю територію, я думаю, що ця частина залишиться назавжди", - сказав Накада та додав, що залишається незрозумілим, чи продовжиться виверження.

Підготував: Сергій Дага