11:59 / 30.10.2023 Мир

Міністр оборони Чехії запропонувала країні вийти з ООН

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Яна Чернохова запропонувала республіці вийти зі складу Організації Об’єднаних Націй у зв'язку з ухваленням Генасамблеєю ООН резолюції із закликом до перемир'я між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС. Про це вона написала у соцмережі Х.

"Рівно три тижні тому ХАМАС убив понад 1400 ізраїльтян – більше жертв серед їхнього населення, ніж бойовики ісламістської організації "Аль-Каїда" вбили в США 11 вересня. Та тільки 14 країн, зокрема наша, недвозначно і зрозуміло висловилися проти цієї безпрецедентної терористичної атаки, скоєної терористами ХАМАСу. Мені соромно за ООН. На мою думку, Чехії не місце в організації, що підтримує терористів і не поважає основоположне право на самооборону. Пропоную вийти з неї", – написала Чернохова.

В іншому пості вона написала, що ООН паралізована власними правилами і потребує фундаментального реформування.

"На жаль, навіть війни в Україні та Ізраїлі не змінили процес прийняття рішень та функціонування ООН. … Іран регулярно погрожує Ізраїлю, але нічого не відбувається. Росія розпочала війну в Україні, а путін сміється всім в обличчя і другий рік продовжує вбивати невинних мирних жителів, а ООН це не хвилює… Яка користь від організації, яка не може використати навіть ті кілька принципів і можливостей, якими вона володіє, і не може застосувати їх без згоди диктаторів?" – заявила політик.

Вона нагадала, що член ООН може бути виключений з Організації рішенням Генеральної Асамблеї на пропозицію Ради Безпеки. Проте погодитися з цим мають постійні члени Радбезу включно з росією і Китаєм, які напевне не підтримають виключення своїх союзників, тому така пропозиція навіть не буде винесена на Генасамблею.

Підготував: Сергій Дага

ТЭГИ: