21:26 / 27.10.2023 Мир

Вперше в історії Польщі неурядова організація успішно подала позов до суду на чинного президента

Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки (OMZRiK) подав позов до суду на польського президента Анджея Дуду — через висловлювання про фільм Аґнєшки Голланд "Зелений кордон".

Про це 27 жовтня повідомили польські ЗМІ, інформує Суспільне.

Окружний суд у Варшаві прийняв позов, розглянув його і встановив, що він відповідає всім формальним вимогам. Суддя розпорядився передати його Дуді, давши йому 60 днів на відповідь.

"Це перший випадок в історії Польщі, коли неурядова організація, така як наш Центр, успішно подала позов до суду на чинного президента Польщі", — сказав голова OMZRiK Конрад Дулковський.

Фільм Голланд "Зелений кордон" отримав спеціальний приз журі на Венеційському кінофестивалі. Стрічка розповідає історію сирійської сім'ї, яка намагається потрапити до Європи через білорусько-польський кордон у 2021 році, і про жорстоке поводження з ними збоку польських прикордонників.

Міністр юстиції Збіґнєв Зьобро порівняв картину з нацистською пропагандою, що "показує поляків як бандитів і вбивць". А заступник міністра внутрішніх справ Блажей Побожі назвав фільм "огидним наклепом", який "шкодить польській державі й полякам".

Президент Анджей Дуда також розкритикував фільм, припустивши, що краще було б зняти фільм про польську відповідь на російську війну в Україні:

Крім того, Дуда висловився про стрічку в програмі "Гість новин" на телеканалі TVP Info 20 вересня 2023 року.

"Я не здивований, що офіцери Прикордонної служби, які подивилися фільм, використали це гасло "В кінотеатрі сидять тільки свині", знайоме нам з часів нацистської окупації, коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми", — сказав він та додав, що, на його думку, фільм "паплюжить польських функціонерів".

Коли з'явилися звинувачення в тому, що президент образив поляків, Анджей Дуда пояснив, що використав лише цитату.

"Це правильне рішення [подати до суду]. 700 000 людей пішли в кінотеатр, а президент, нібито всі поляки, називає людей свинями і нацистськими колабораціоністами. Я не бачила нічого подібного у світі", — зазначила Аґнєшка Голланд в інтерв'ю Onet.

Водночас Голланд впевнена, що Дуда проігнорує цей позов: "Не вперше і, ймовірно, не востаннє він проігнорує волевиявлення громадян".

Вона також нагадала, що Збіґнєв Зьобро, якому суд заборонив говорити про неї та фільм "Зелений кордон", заявив, що оскаржуватиме це рішення. Він додав, що не має наміру мовчати, попри рішення суду.

Підготувала: Ніна Петрович