23:14 / 24.10.2023 Мир

Макрон обережно закликав Ізраїль домовлятися з терористами і їх прихильниками

Президент Франції 24 жовтня зробив спробу делікатного балансування, закликавши до перезапуску мирного процесу з палестинцями, а також висловивши солідарність з Ізраїлем у зв'язку з атаками ХАМАС проти ізраїльтян, які розпочалися 7 жовтня. 

«Безпека Ізраїлю не може бути довготривалою без рішучого перезапуску політичного процесу з палестинцями», – заявив Макрон на прес-конференції з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу, зазначивши, що угруповання ХАМАС «не є носієм палестинської справи», але палестинські прагнення повинні бути почуті «з розумом», передає POLITICO слова французького президента.

Макрон заявив, що перебуває в Ізраїлі, щоб висловити співчуття після терактів 7 жовтня і продемонструвати свою підтримку Ізраїлю. Він також запропонував розширити повноваження міжнародної коаліції, яка бореться з терористичним угрупованням «Ісламська держава», включивши боротьбу з ХАМАС.

«Це в інтересах Ізраїлю та його безпеки... Ця боротьба повинна бути безжальною, але не без правил, тому що ми – демократії, які борються з терористами», – сказав Макрон, додавши, що закони війни і «гуманітарний доступ» до цивільного населення повинні бути дотримані.

Подякувавши Макрону за прояв солідарності, прем’єр Нетаньяху не відповів на заклик Макрона перезапустити мирний процес, натомість наполягаючи на пріоритетності перемоги над ХАМАС. Президент Франції перебуває у дводенному регіональному турне Близьким Сходом і, як очікується, зустрінеться з лідерами сусідніх країн з Ізраїлем країн.

POLITICO зазначає, що заяви Макрона будуть ретельно вивчатися у Франції, яка має одну з найбільших мусульманських громад в Європі і найбільшу єврейську громаду в світі після Ізраїлю і США.

Останніми днями у країні сталася низка антисемітських нападів, і вона посилила заходи безпеки в єврейських школах і культових спорудах.

Підготувала: Ніна Петрович