15:15 / 15.10.2023 Мир

Байден заявив, що США підтримують Ізраїль і трішки палестинців

Президент США провів окремі переговори з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу і главою Палестинської автономії Махмудом Аббасом, повідомляє пресслужба Білого дому.

Під час розмови з Нетаньягу, Байден наголосив на незмінній підтримці Ізраїлю з боку США та повторив своє застереження проти будь-яких спроб розширити конфлікт. Сторони обговорили координацію США з ООН, Єгиптом, Йорданією, Ізраїлем та іншими країнами регіону для забезпечення невинним цивільним особам доступу до води, їжі та медичної допомоги. Байден підтвердив свою підтримку всіх зусиль із захисту цивільних осіб.

У розмові з главою Палестинської автономії Махмудом Аббасом Байден засудив жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль і підкреслив, що ХАМАС не представляє інтереси палестинського народу щодо гідності та самовизначення. Аббас інформував Байдена про свої зусилля з доставки гуманітарної допомоги палестинському народові, особливо в секторі Гази, на що Байден запропонував повну підтримку цих ініціатив.

Президент Байден також розповів про зусилля США в координації з партнерами з метою запобігання подальшому розширенню конфлікту і підкреслив необхідність збереження стабільності на Західному березі річки Йордан та в регіоні загалом.

Підготувала: Ніна Петрович