15:28 / 09.10.2023 Мир

У Швейцарії перебувають близько 80 російських шпигунів, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Швейцарії перебувають близько 80 російських шпигунів, що становить близько однієї п’ятої від загальної кількості агентів росії в Європі. Про це повідомила швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung з посиланням на дані Федеральної розвідувальної служби Швейцарії.

Європейські держави активно протидіють мережі російської розвідки, висилаючи працівників посольств рф від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Швейцарія, однак, через тривалу традицію нейтралітету до такого кроку не вдавалась. За оцінками розвідувальних служб, якою ті поділились у вересні з членами парламенту, в країні зараз перебувають близько 80 російських агентів.

Представник швейцарського Департаменту закордонних справ у коментарі NZZ підкреслив, що уряд країни "не накладає жодних санкцій у вигляді вислання дипломатів", додавши, що канали зв’язку з росією мають бути збережені.

"Коли Швейцарія висилає дипломатів, вона робить це з міркувань внутрішньої безпеки, і про ці випадки не повідомляється публічно", – додав співрозмовник.

Такі швейцарські міста, як Женева й Берн, завжди привертали увагу розвідок через розташування там міжнародних організацій і компаній, проблема шпигунства рф стала більш гострою темою дебатів серед швейцарських політиків.

"Ці іноземні агенти становлять загрозу для внутрішньої і зовнішньої безпеки Швейцарії", – заявив в інтерв’ю NZZ член Національних зборів Швейцарії (нижньої палати парламенту) Фабіан Моліна.

Раніше Швейцарія приєдналася до 11-го пакету санкцій Євросоюзу проти рф.

Підготував: Сергій Дага