16:43 / 04.10.2023 Мир

В Індії правоохоронці намагаються запобігти росповсюдженню китайської пропаганди

Поліція Індії 3 жовтня провела обшук в офісі новинного порталу в Нью-Делі і в будинках журналістів, пов'язаних з ним, у межах розслідування підозри в незаконному іноземному фінансуванні медіа-компанії, повідомляє Reuters.

Ноутбуки та мобільні телефони були вилучені в межах розслідування щодо новинного інтернет-порталу NewsClick, повідомили чиновники та деякі журналісти.

"Спеціальна слідча група розпочала операцію, щоб виявити всіх осіб, які, можливо, отримували кошти з-за кордону для управління медіа-групою, основним завданням якої є поширення іноземної пропаганди", - заявив представник Міністерства внутрішніх справ Індії.

За словами чиновника, обшуки були частиною розслідування, проведеного Управлінням з виконання законів, індійським агентством по боротьбі з фінансовими злочинами, у зв'язку з підозрою у відмиванні грошей компанією NewsClick.

Інший представник міністерства повідомив, що обшуки були проведені в будинках понад десятка журналістів та інших авторів, пов'язаних із NewsClick.

"Ми нікого не заарештували, і обшуки все ще тривають", - сказав інший чиновник.

Обидва чиновники відмовилися назвати свої імена, оскільки вони не уповноважені спілкуватися зі ЗМІ. 

На сайті NewsClick зазначено, що портал повідомляє про новини з Індії та інших країн з акцентом на "прогресивні рухи".

Офіційні особи заявили, що розслідування почалося після того, як у серпневому репортажі New York Times NewsClick був названий частиною глобальної мережі, яка отримує кошти від американського мільярдера Невілла Роя Сінгхема, нібито для публікації китайської пропаганди.

Засновник NewsClick Прабір Пуркаястха заявив тоді, що ці звинувачення не є новими і що організація відповість на них у суді.

У заяві альянсу INDIA, коаліції 28 опозиційних політичних партій, йдеться про те, що протягом останніх дев'яти років уряд країни навмисно переслідував і придушував ЗМІ, використовуючи слідчі органи.

"Примусові дії уряду прем'єр-міністра Нарендри Моді спрямовані лише проти тих медіа-організацій та журналістів, які говорять правду владі", - заявила коаліція.

Представник керівної націоналістичної партії Моді "Бхаратія Джаната партія" заявив, що рейди були виправдані, оскільки іноземне фінансування медіа-груп має бути оцінене слідчими органами

У світовому Індексі свободи преси, щорічному рейтингу некомерційної організації "Репортери без кордонів", Індія опустилася на 161 місце зі 150 минулого року, що є найнижчим показником за всю історію країни. Уряд Моді відкидає висновки групи, ставлячи під сумнів її методологію, і заявляє, що Індія має динамічну і вільну пресу.

Підготувала: Ніна Петрович