13:15 / 27.09.2023 Мир

Скандал з вшануванням ветерана дивізії СС: спікер парламенту Канади пішов у відставку

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Спікер нижньої палати канадського парламенту, Палати громад, Ентоні Рота, у вівторок, 26 вересня, оголосив про відставку з посади на тлі скандалу із запрошенням 98-річного ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гуньки на виступ президента України Володимира Зеленського минулого тижня. Про це Рота сказав на засіданні парламенту, пише The Guardian.

У короткій заяві він подякував парламентарям за довіру під час обрання спікером Палати громад Канади у попередньому й нинішньому скликаннях.

"З важким серцем повідомляю депутатів про свою відставку з посади голови Палати громад", – сказав Рота, не уточнивши причини свого рішення.

BAGNET нагадує, тепер уже колишній спікер запросив на засідання парламенту на честь візиту президента України Володимира Зеленського 98-річного чоловіка, якого представив як україно-канадського ветерана Другої світової війни.

Ярославу Гуньці аплодували стоячи — зокрема канадський прем’єр Джастін Трюдо та Володимир Зеленський з дружиною. Пізніше стало відомо, що він служив у дивізії СС "Галичина".

Підготував: Сергій Дага