16:28 / 22.09.2023 Мир

Падіння уламків рашистських БПЛА є серйозною проблемою для Румунії, – Йоганніс

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що хоча російські дрони не спрямовані на територію його країни, все одно падіння уламків все одно залишається суттєвою проблемою.

Про це повідомляє видання Agerpres.

“Дрони атакують не Румунію, але те, що їхні частини падають на територію країни, є реальною проблемою, яку необхідно вирішити. Поки що ніхто не постраждав, але це не означає, що ці інциденти не рахуються”, – зазначив Йоганніс.

Він наголосив, що російські атаки портів на українському узбережжі, для перешкодження транзиту зерна є воєнними злочинами.

За словами Йоганніса, люди, які живуть на румунському березі Дунаю поблизу районів, які постраждали від атак, бояться, але розуміють важливість підтримки України.

“Вони бачать бомбардування на тому боці й думають, що якщо ми будемо стояти й дивитися, то можемо бути наступними”, – наголосив він.

Нагадаємо, під час російської атаки України вночі проти 4 вересня дрони-камікадзе Shahed впали і здетонували на території Румунії, про що заявив, зокрема, речник МЗС України Олег Ніколенко.

Першою публічною реакцією Міноборони Румунії було заперечення факту падіння російських дронів на території країни, однак невдовзі офіційний Бухарест таки визнав, що рештки безпілотника впали на румунську землю.

Згодом Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що у зв’язку із виявленням на румунській території уламків безпілотника потрібно провести “термінове і професійне розслідування”.

Після цього румунські військові знайшли на території країни уламки ще одного дрона, схожого на ті, якими росія атакує Україну. У зв’язку з інцидентом президент Клаус Йоганніс провів телефонну розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Варто зазначити, що напередодні цієї розмови сам Столтенберг, коментуючи падіння уламків російського дрона на території Румунії, заявив, що Альянс не бачить ознак “навмисної атаки”.