17:50 / 12.09.2023 Мир

Диктатор Кім попросить продовольчу допомогу та збройові технології в обмін на постачання росії боєприпасів радянського виробництва

Очікується, що угода щодо зброї стане головною темою порядку денного, оскільки північнокорейський лідер Кім Чен Ин прямує до росії для зустрічі з президентом Владіміром Путіним, уряд якого прагне поповнити запаси, виснажені під час війни проти України.

The Washington Post написали, що "Кім прямує до росії з рідкісним козирем: зброєю, яку хоче Путін".

Речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав, що очікує "повномасштабного" візиту з переговорами між делегаціями та "офіційною вечерею".

"Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин прибув до росії з рідкісною розмінною монетою напередодні зустрічі з президентом Володимиром Путіним. Очікується, що двоє лідерів обговорять можливу угоду про зброю для посилення бойових сил росії в Україні. Ось чому вони зустрічаються і чого можуть захотіти Путін і Кім. Це буде перша відома міжнародна поїздка Кіма після введення суворого закриття кордону через пандемію на початку 2020 року. росія та Китай стали першими відвідувачами Північної Кореї після пандемії в липні", - відзначають журналісти.

Зустріч у Владивостоці, ймовірно, посилить занепокоєння у Вашингтоні та столицях-однодумців щодо посилення військової співпраці між Москвою та Пхеньяном на критичному етапі війни росії в Україні. Офіційні особи США та Південної Кореї також попередили, що Північна Корея може отримати критичні технології від росії для посилення ядерних амбіцій Пхеньяна.

Обидва лідери все більше виявляють, що їхні передбачувані інтереси збігаються в їхніх зусиллях зменшити вплив США в регіоні.

За словами американських і південнокорейських офіційних осіб і експертів з питань безпеки, Кім Чен Чен Ин, швидше за все, попросить продовольчу допомогу та збройові технології в обмін на постачання росії боєприпасів радянського виробництва. Пхеньян також, ймовірно, буде зацікавлений у збільшенні кількості північнокорейських робітників, які працюють у росії для отримання так необхідної іноземної валюти, незважаючи на заборони ООН.

У The Guardian відзначили, що жоден з лідерів не планує проводити прес-конференцію. Також немає підтвердження щодо точного місця проведення зустрічі чи самої участі Кім Чен Ина в економічному форумі.

За словами офіційного інформаційного агентства Північної Кореї KCNA, у його подорожі Кіма супроводжують високопоставлені урядовці, включаючи військовослужбовців. Вважається, що до складу делегації увійшли його міністр закордонних справ Чхве Сун Хуей і відомі члени партії, відповідальні за оборонну промисловість і військові справи, в тому числі директор департаменту промисловості озброєнь Чо Чун Рьон.

Майкл Медден, експерт з лідерства Північної Кореї у вашингтонському Центрі Стімсона, сказав: "Присутність Джо Чун Рьонга вказує на те, що Північна Корея та росія укладуть певний тип угоди щодо купівлі/продажу боєприпасів".