14:31 / 11.09.2023 Мир

Шарль Мішель прокоментував безкоштовне постачання зерна до Африки від рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Глава Європейської ради Шарль Мішель розкритикував росію за пропозицію поставити африканським країнам 1 млн тонн зерна. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

"росія в пародії на щедрість пропонує африканським країнам 1 млн тонн зерна. Який цинізм і презирство до африканських країн, коли ми знаємо, що за Чорноморською угодою на сьогодні експортовано понад 30 млн тонн, здебільшого до найбільш вразливих країн", – заявив Мішель.

При цьому Мішель додав, що наразі працюють альтернативні маршрути експорту. Через них вже було експортовано 40 млн тонн українського зерна.

BAGNET нагадує, 8 вересня прем’єр Великої Брітанії Ріші Сунак заявив, що за два місяці росія своїми ударами по портах і елеваторах України на третину зменшила спроможності експортувати зернові культури.

При цьому, у ЗМІ з‘явилось повідомлення, що нібито ООН веде таємні переговори з росією про відновлення "зернової угоди", яка була порушена внаслідок російського вторгнення в Україну.

Крім цього, 9 вересня видання Bloomberg повідомило, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган просив лідерів G20 задовольнити вимоги росії щодо "зернової угоди" та послабити санкції.

Підготував: Сергій Дага