12:56 / 11.09.2023 Мир

Рішуча відповідь США на інцидент з "шахедом": Румунії нададуть нове озброєння

Фото: edition.cnn.com

Сполучені Штати Америки планують найближчим часом перекинути до Румунії додаткові винищувачі для посилення місій НАТО з контролю за повітрям.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони Румунії.

Як заявив у четвер генеральний секретар НАТО, Альянс значно посилив свою присутність у Чорноморському регіоні. Для нас безпека наших громадян має першочергове значення, особливо тих, хто живе в районах, де російська федерація здійснила жорстокі напади на українські цивільні порти.

Відомство повідомляє, що посолка США в Румунії Кетлін Кавалек під час зустрічі з міністром оборони Румунії Анджелом Тилваром заявила, що Сполучені штати хочуть продовжувати надавати допомогу Румунії для більш ефективного захисту національної території.

Зокрема, й шляхом розгортання в країні декількох бойових літаків ВПС США для посилення місій НАТО з контролю за повітрям.

Міністр оборони Тилвар, зі свого боку, заявив, що Румунія вжила додаткові заходи безпеки в прикордонній зоні, посилила моніторинг й захист повітряного простору.

BAGNET нагадує, 4 вересня "шахеди", які росія запустила по Ізмаїльському порту на Одещині, впали та здетонували у Румунії.

Пізніше у Міноборони Румунії заявили, що російські БПЛА, які сьогодні впали на їхній території, не становили прямої військової загрози для них.

Після чого Україна заявила, що має фотодокази падіння дронів типу Shahed на території Румунії під час масованої повітряної атаки російської федерації.

Тоді в Румунії вдруге заперечили падіння російських дронів на територію країни.

Згодом міністр оборони Румунії Ангел Тілвар підтвердив, що на території країни знайшли уламки російського безпілотника.

Крім цього, президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що якщо буде підтверджено, що частини російського безпілотника перебувають на румунській території, це буде "серйозним порушенням".

6 вересня Міноборони країни заявило, що після останніх атак росії на українські порти на Дунаї та падіння "шахедів" з румунського боку Румунія посилить захист повітряного простору.

7 вересня НАТО відреагувало на заяву Румунії, що на її територію міг впасти російський дрон. У Альянсі зазначили, що продовжують пильно стежити за ситуацією і підтримувати зв’язок із своїм союзником Румунією.

Підготував: Сергій Дага